Què és Pilates?

Pilates o Contrologia, el nom que li va donar el seu creador Joseph Hubertus Pilates, és un sistema d'entrenament físic que es basa en els següents principis:

 

respiració      control      centre      concentració      precisió      fluïdesa

 

Treballa profundament els grups musculars que es troben en el cinturó abdomino-lumbar, desde les costelles fins a la pèlvis, el que es coneix com a "Centre". Un cop enfortit i estabilitzat aquest centre, neix el treball de la resta del cos. Aixó proporciona el reforçament i tonificació de l'estructura que ens suporta, dels muscles que ens fan posicionar-nos de manera correcta, tant al caminar com quan estem asseguts.

És un excel·lent mètode que precisa de disciplina i continuïtat, pensat per a treballar de manera molt personalitzada. Es complement en rehabilitacions de Fisioteràpia i tractament preventiu de diferents dolències com problemes de columna, rehabilitació de lesions, alleujament de dolors crònics, reforç de grups musculars afectats per antigues lesions...

 

Una mica d'història...

Joseph Hubertus Pilates nascut a Alemania l'any 1883 va ser el creador de la contrologia, a principis del segle XX, el que actualment coneixem com a mètode Pilates. Basant-se en els seus coneixements d'anatomia i de diferents disciplines com la gimnàstica, el ioga, la dansa o les arts marcials, unint en un sol treball el control físic i mental. 

Es va traslladar a Anglaterra per guanyar-se la vida en el mon de la boxa, però degut a la guerra i a la seva nacionalitat alemanya, va ser internat en un camp de concentració, i va ser allà on va començar a desenvolupar el que posteriorment serien les màquines de Pilates, fent servir molles, politges i cintes als llits dels malats per tal que poguessin treballar fins i tot tenint reduïda la mobilitat.

En acabar la guerra, va tornar a Alemanya on va seguir treballant el seu mètode per marxar finalment als Estats Units on va obrir el primer estudi de Pilates que funciona encara avui dia.

Coreògrafs, ballarins, gent del circ i de les arts escèniques, van practicar pilates com a part dels seus entrenaments així poc a poc el mètode va esdevenir més i més conegut.

Joe Pilates va continuar impartint classes tota la seva vida fins que va morir l'any 1967.